Čajovna U Hrušky

Knihy o čaji

Knihy, u nichž naleznete obrazový doprovod, najdete v naší knihovničce! Jsou Vám k dispozici k příjemnému posezení a počtení u čaje, který Vám rádi připravíme.

77 čajů pro laiky i labužníky

THOMA Michal, Slovart 2014


ČADÓ. Japonská cesta čaje

SEN Sóšicu, Pragma Praha 1999

„Čanóju neboli japonská čajová cermonie se může na první pohled zdát velmi formální a stereotypní. Má ale dlouhou historii a v každodenním životě Japonců je hluboce zakořeněna. V Japonsku existuje mnoho druhů čaje, přesto je můžeme rozdělit do tří základních kategorií: banča (hrubý listový čaj), senča (zelený čaj střední kvality) a mača (práškový zelený čaj). Nádavkem má každý z těchto kategorií své vlastní rozdělení na stupně. Podáváme-li zelený čaj střední kvality, neuplatňují se žádné zvláštní formality. Ovšem, podává-li se práškový zelený čaj, řídí se host i hostitel určitými předpisy etikety.

…Věřím, že čadó, japonská cesta čaje, je jedním z nejlepších způsobů, jak porozumět základům japonské kultury. Jít po této cestě čaje není jednoduché. K poznání však člověk nejlépe dojde tehdy, když si všechno okusí na vlastní kůži. Proto bych vám rád ukázal tradici a praktikování čadó. Čadó je pouze krokem na dlouhé cestě čaje, ale tento krok vám umožní poznat, jak byla japonská kultura ovlivněna tradicí čadó. Co je však důležitější – zjistíte, že základy čadó neznají hranic a že mohou být uplatněny kdekoli na světě.

…Bez ohledu na kulturní a náboženské rozdíly čadó přímo oslovuje lidskou humanitu. Bez ohledu na národní nebo náboženský původ člověka obohacuje duch čaje všechny, kdo ho praktikují. (…) Příprava čaje v soupravě čajových nádob je vznešenou záležitostí. Prostřednictvím přípravy a popíjení čaje se tady spojují člověk, příroda a duch v jedno. Sedíce o samotě a popíjejíce čaj si lidé každého dne vytvářejí jakýsi mikrokosmos. Přijímáním hostů do takového mikrokosmu čajových souprav zvyšuje potřebu zvládnutí určitých postupů, které přispívají ke klidu duše. … Jde ovšem o principy, jimiž se člověk může řídit nejen v čajovně, ale i v každodenním životě.

…Harmonie znamená jednotu hosta a hostitele s tepoucím rytmem přírody. Harmonická atmosféra čajového obřadu závisí na souznění hostitele a hosta – souznění, které musí být absolutně upřímné a pravdivé. (…) Respekt je upřímností srdce, jež člověku umožňuje mít otevřený vztah k účastníkům obřadu a pokorně si přitom uvědomovat jejich důstojnost. Vycvičit sám sebe k pokoře umožňuje spatřit svět takový, jaký opravdu je. Čistota je odstranění prachu vnějšího světa ze srdce a mysli člověka. (…) Klid duše je stálým praktikováním harmonie, respektu a čistoty v každodenním životě. V takovém stavu mysli, s mírem ve své duši, se člověk opravdu může podělit o misku čaje s ostatními.

Duch čaje znamená hledat dobro a nekonat zlo. Je to pozdrav, který pomáhá a který hledá dobro v jiných lidech. Je to moudrost, jež přichází s uplatňováním znalostí tváří v tvář novým okolnostem. Je to hostitel zvoucí svého hosta, aby se s ním podělil o mír v misce čaje.“ (str. 7-12)


ČADO. Tajemství čajového obřadu. Historie čajového obřadu a tajné recepty z Macaa.

CAD Press Bratislava 1994

Kniha je podrobnějším vhledem do historie čajového obřadu. Je tím pravým pro nadšence čajových jmen, škol a dynastií. Třetinu knihy tvoří jeden z překladů Klasické knihy o čaji (Kakuzo Okakura). Co se skrývá v kapitole nazvané Tajné recepty z Macaa…to si musíte přijít přečíst sami.


Čaj. Průvodce pro znalce

PETTIGREW Jane, Slovart Praha 2001

Neocenitelné rady pro nákup čaje, popisky a obrázky k více jak 70 různým čajům, pokyny pro správnou přípravu pití, „zlatá pravidla“ přípravy dokonalého šálku čaje, základy pořádání odpoledního čajového dýchánku, vhodné kombinace jídla s čajem.

Čaj

WACHENDORF Viola von, Slovart Praha 2007


Čaj jako životní styl

PÖSSEL Martin, Grada Publishing Praha 2010


Čaje a byliny

NORMANOVÁ Jill, Champagne Avantgarde Bratislava 1992

Kapesní, stručný, ilustrovaný průvodce čajem. Trocha historie, druhy čajů, zajímavosti a recept na irský čajový koláč či čajovou zmrzlinu. V celku milý pokus, jak na 40 stránkách plných obrázků nadchnout klasického pi-gi-čtenáře, aby zkusil něco nového.


Čaje, které léčí a působí zázraky

HÖHNE Anita, Pragma Praha 2000

Podtitul knihy: Neznámé recepty slavného tyrolského lékaře MUDr. Leonharda Hochenegga. Není neduhu, na který byste v této knize nenašli podrobný recept s bylinným složením.


Čajová zastavení

Sborník statí, Česko-čínská společnost Praha 1998


Čajové minimum

KOCMAN Jiří Hynek, SURSUM Tišnov 1996

„Čaj je kulturní nápoj s nedohlednou historií. Liou Sie doporučuje pít čaj „když tiše prší v bambusovém háji za jarních večerů s milými přáteli a něžnými dívkami“. V naší zemi je však chápán jinak – především jako něco na zahřátí či něco, čím lze levně odbýt hosty. Disproporce naší čajové kultury spočívá již v samotné frazeologii, říkáme-li „uvaříme si čaj“. Obecně je známo, že se čaj nevaří, nýbrž spařuje, ovšem ani to není přesný výraz pro způsob naší přípravy čaje, protože u nás se čaje používá především na barvení teplé vody.“ (str. 5)

Čajovník čínský

CHEJNOVSKÁ Anna, Ambient Praha 2002

„O čaji se hovořilo vždycky a hlavně mnoho. Čajovník čínský je velmi dlouho známý druh z říše rostlin, bez kterého bychom se snad nejen my, ale ani živočichové neobešli. Myslím, že má tedy mezi rostlinami dosti privilegované postavení. (…) Tato malá brožura se zabývá jak historií čajovníku, tak jeho vzhledem, a uvádí některé fyziologické a biochemické údaje a poznatky o jeho pěstování.“ (str. 5)

Cesta čaje Dilmah

SOON Edwin, Ikar 2011

„Jednoduché a zdánlivě obyčejné slovo ČAJ skrývá mnohem více, než odhaluje. Pro většinu konzumentů čaje označuje pouze rostlinu, z níž po uvaření ve vodě získáme nápoj, který je údajně zdravý, má různé chutě, podoby a vůně a může se pít i s mlékem. To je však pouze pomyslná špička ledovce, neboť za spektrem barev, textur, stylů a chutí leží dar přírody, posvěcený v průběhu dějin králi a císaři, oslavovaný poety a jinými literáty, obdařený obrovskou komplexností, rozmanitostí, dovedností a tradicí.

…Čaj je po vodě druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě, avšak jeho pochopení se často omezuje na povrchní a velmi komerční výklad. Čaj je starověká rostlina, jejíž kultivace, výroba a docenění se datují pět tisíc let do minulosti. Příležitost nově nahlédnout na jakoukoli stránku jejího vznešeného rodokmenu nemůžeme brát na lehkou váhu. Pro uznání naší reputace vám nabízíme příběh čajového mistra a jeho nehynoucí vášně pro čaj. Tímto čajovým mistrem je pan Merrill J. Fernando, otec a zakladatel společnosti Dilmah.“ (str.6) V knize se dozvíte o historii tohoto čaje, pěstování, výrobě, naučíte se vhodně jej kombinovat s doutníky, sýry a čokoládou. Podrobně se dočtete o tom, jak profesionálové ochutnávají čaj a jaké jsou profily čajů Dilmah. Pro čajomily je ke konci knihy připraven manuál pro degustaci čajů. Zajímavý text knihy je bohatě doprovázen kvalitními fotografiemi.

„Vyberte si čaj! Pijte čaj! Probouzejte se a usínejte s čajem!“

Cesta čaje, mysl čaje

SEN Sóšicu XV., Pragma Praha 1991

„Prostý úkon podávání a vděčného přijímání čaje je základem způsobu života, který se nazývá Čadó – Cesta čaje. Je-li miska čaje podávána v souladu s čajovou etiketou, vchází do hry kulturní syntéza širokého rozsahu, s aspekty náboženství, morálky, estetiky, filozofie, kázně a společenských vztahů. (…) S miskou čaje lze dosáhnout opravdového míru a mírumilovnost, která vyzařuje z misky čaje, lze sdílet. Může se stát i základem životního stylu.“ (str.15)

„…Které věci jsou při čajovém shromáždění nejdůležitější? Sen Rikjú dopověděl: „Udělej lahodnou misku čaje. Urovnej dřevěné uhlí tak, aby se v něm ohřála voda. Květiny uprav tak, jak vypadají na louce. V létě vyvolávej zdání chladu, v zimě tepla. Konej vše s předstihem. Buď připraven na déšť. A měj ohledy ke každému, v jehož společnosti se ocitneš.“ “ (str. 37)

Ucelená kniha o historii a současnosti čajového obřadu, o kterém čtenáři vypráví sám velký mistr patnácté generace japonské čajové školy Urasenke.

Klasická kniha o čaji

LU Jü, DharmaGaia Praha 2002

„Čaj byl zpočátku lékem a teprve ponenáhlu se stával nápojem. V Číně se dostal v 8. století do říše poesie jako něco, co náleželo k dobrému tónu. V 15. století bylo Japonsko svědkem jeho povýšení na náboženství esteticismu, na teeismus. Teeismus je kult krásy ve všední skutečnosti. Směřuje k čistotě a souladu, k mysteriu vzájemné útrpnosti, k romantice ve společenském řádu. Svou podstatou je to náboženství Nedokonalého, jemný pokus dokonávat možné v nemožném, kterému se říká život.

Filosofie čaje není jenom esteticismem v obvyklém významu, neboť se v ní zároveň s etikou a náboženstvím obráží všechno naše chování k člověku a k přírodě. Je zdravovědou, neboť vychovává k čistotě; je hospodárností, neboť ukazuje, že pohodlí je spíše v jednoduchosti než v nadbytku a přepychu; je geometrií morálky, pokud ona určuje poměr našeho cítění k veškerenstvu. Ona představuje pravého ducha východní demokracie, neboť činí ze všech svých učedníků šlechtu vkusu.

…Chuť čaje má skrytý půvab, který svou neodolatelností svádí k idealizování. Evropští humoristé také neváhali zasnoubit koření svých myšlenek s vůní té rostlinky, neboť ona nemá ničeho z arogance vína, ze sebevědomí kávy a také ne z upejpavé nevinnosti kakaa.

…Čaj je umělecké dílo a je mu třeba mistrných rukou, aby se uplatnily jeho nejdůležitější vlastnosti. Je dobrý a špatný čaj, tak jako jsou dobré a špatné obrazy – většinou jsou špatné. Není určitého návodu k přípravě dokonalého čaje, jako není norem k vytvoření děl Tiziana nebo Sessona. Každý způsob úpravy čajových listů má svou individualitu, svůj zvláštní vztah k vodě a teplotě, má své dědictví ve vzpomínkách a možno vyprávět jeho nejvlastnější dějiny. Ale opravdová krása v něm musí být vždy obsažena.

Básník Li Čhih-lai kdysi smutně pravil: „Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou“.“ (z knihy Čado, tajemství čajového obřadu, jež obsahuje i celou knihu „Klasická kniha o čaji“, str.69-81)


Kniha o čaji

OKAKURA Kakuzó, Brody Praha 1999


Kniha o zeleném čaji (Čínský pramen mládí)

MITSCHER Lester A., DOLBY Victoria, ZEMS a Pragma 2006


Malý receptář kávy a čaje

BURIAN Vlado, 1970


Od čajovníku k čajové konvici

STEINWENDTER Wolfram, Teekanne 1996

„Stále více lidí, kteří se doma, při práci nebo v přátelské atmosféře oddávají příjemnému požitku pití čaje, přemýšlí o tom, jak je čaj, který tak jednoduše můžeme koupit, vlastně vyráběn a odkud pochází. A jistě stojí za to, přemýšlet o tom, kolik námahy a práce je ukryto v malých suchých kousíčkách lístků, které dávají Vašemu nápoji tu dobrou chuť a aroma. Čaj dokáže lépe než kterákoli jiná poživatina vytvořit klidnou atmosféru plnou rozjímání a snění. Často je s ním spojen i nádech romantiky přicházející k nám z Dálného východu. Sledujme tedy cestu, kterou urazil čaj od čajovníku, vzdáleného tisíce kilometrů, až k šálku čaje, který stojí před námi a aromaticky voní.“ (str. 5)


Okouzlující vůně čaje

ROUPEC Jiří, Rovnost Brno 1993


Pchu-er. Čaj který spaluje tuky

WU Li, EB nakladatelství 2003

„Čaj Pchu-er nabízí všechno, co si jen pro své zdraví můžete přát: Je bohatý na minerály, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odbourává tukovou tkáň, pročišťuje krev a posiluje imunitní systém.“ V knize naleznete komplexní informace o tomto čaji, od jeho objevu, pěstování, zpracovávání, o jeho druzích a správné přípravě. V neposlední řadě popisuje autor ze své praxe – lékaře čínské medicíny –  jeho všestranně prospěšné účinky na zdraví.“

„V Číně je čaj Pchu-er považován za zvlášť účinný zdravotní nápoj, kterého je denně třeba vypít několik šálků, aby zůstal člověk svěží tělesně i duševně.“

Povídání o čaji

AUGUSTÝN Jozef, Fontána 2001

„Představte si, že pohodlně sedíte v přítmí útulné a stylově zařízené čajovny nad šálkem dobrého čaje. Okolo vás se rozprostírá pohoda, atmosféra klidu a pohody, cítíte se uvolnění. Zní příjemná, podmanivá hudba a vy se oddáváte jen svému duchovnu, snažíte se být vzdáleni od každodenních starostí a nekonečných problémů. Pomalu zjišťujete, že právě čaj vám pomáhá postupně vnímat sami sebe, uvolnit se a dokonale si odpočinout.“ (str. 16)

Příběh čaje

THOMOVI Soňa, Zdeněk, Michal, Argo Praha 2002

„Elegantní konvička a malé čajové misky. Nakloníš konvici a naplníš misku vonícím zlatavým nápojem. Nespěcháš. Rozhlížíš se kolem, do očí ti vstoupí fantastické majestátní tvary hor a mezi nimi po věky plynoucí řeka Li. Teprve teď uchopíš misku do dlaní a zvolna upíjíš výtečný čaj. Čas pomalu plyne s řekou až tam, kde zeleň magických sloupů hor přechází v modř dálek. Spěch zůstal někde daleko, vychutnáváš další misku a mír Nebes a Země prostupuje tvojí duší.“ (str. 13) Více zde

Rádce milovníka čaje

PRATT James Norwood, ROSEN Diana, Pragma Praha 2000

„Tak tady to máte – „hrdí a nebojácní milovníci čaje“. Už pouhým zakoupením této knihy riskujete, že si vypěstujete návyk. Zjistíte totiž, že v doušcích oné fascinující rostliny je skryto společenské předivo i útulnost soukromí, posilující tělo i duši pocitem pohody, jakého nedosáhnete ničím jiným. (Jeho účinkům přičítám podstatnou část svého dobrého zdraví a skvělé nálady.) Nemělo by vás tedy překvapit, kdyby tento příjemný pocit postupně přerostl i u vás ve vášeň.

…Pouhá četba je ubohou náhražkou za zkušenost, jež vede k stále lepší znalosti čaje. Je to jakýsi proces zbystření smyslů, zjemnění chuti. Záliba  v čaj se může dostavit hned při vypití prvního šálku, ale přesto ji lépe poznáte a oceníte až po čase a více zkušenostech. Stejně jako v jiných oblastech umění, jako je hudba, malování, vaření nebo poezie, tak i při hlubším poznávání čaje zjistíte, jaké je to potěšení. Zanese vás do vzdálených zemí, do jiných časů a kultur.

…Čaj ve své podstatě nevyžaduje zvláštní vybavení – stačí jen horká voda a nádoba v níž se louhují lístky. Na druhé straně to ovšem může být mnohem složitější, stejně jako s vínem, vzhledem k celé řadě nezbytných doplňků  ke zvýraznění jeho lahodné chutě. Čaj totiž není jen pouhý produkt, ale praxe, kterou Asiaté nazývají „Cestou“. Je to protiklad nadopozemského světa, neboť tato Cesta začíná vychutnáním nápoje, jenž je v šálku před námi. A výběr máme vskutku velmi pestrý. Smyslem této knihy je předvést vám ho v jeho plné šíři.“ (str. 8-10)


Vše o čaji pro čajomily

VALTER Karel, Granit Praha 2001

Moc se mi líbíte, milí čtenáři, kteří máte dosti času nazbyt, abyste nahlédli do této knížky, neboť ve vás už tuším přinejmenším zárodek pravého čajomila. Toto dílko by vám mělo usnadnit orientaci ve světě čaje. Dočtete se, jak dobrý čaj vybrat, najít a koupit, jak jej dobře připravit.(…) Najdete zde zvláště detailně popsané žádoucí a nežádoucí vlastnosti různých typů čajů, což by vám mělo usnadnit výběr čaje podle vaší chuti ze stále rostoucího a čím dál tím méně přehledného množství různých čajů na trhu. Dočtete se také o účinku čaje na člověka z různých hledisek.“ (str.9)

Všechny čaje Číny

KRAMMEROVÁ I., CHOW Kit, DharmaGaia, Amana Praha 1998

Dvě rčení na úvod knihy: „Ani za všechny čaje Číny! – ve smyslu: za žádnou cenu! a „Jsem Číňan. Mám čaj i ve svých kostech“.

„Mnoho věcí, které jsou považovány za požitky života, jako např. sladkosti, bohatý stůl, alkohol a kouření, nejsou při bližším zkoumání pro nás příliš prospěšné. (…) Oproti tomu čaj, vychutnávaný po celém světě, je jedním z těch vzácných pokladů, které jsou našemu zdraví skutečně prospěšné. Čaj prokázal schopnost rušit škodlivý vliv našich ostatních libůstek. Zatímco toto zjištění může být pro obyvatele Západu překvapením, v zemích Orientu je to všeobecně známo již nejméně 2000 let.“ (str.11) V knize najdete podrobné informace o historii, pěstování, zpracovávání, čajové keramice, druzích a účincích čaje. Obsáhlá a plná zajímavostí je kapitola věnovaná padesáti nejslavnějším čínským čajům.

Vůně čaje

ARCIMOVIČOVÁ Jana, VALÍČEK Pavel, Start Benešov 1998

„Kniha je věnována všem těm, kterým učaroval čaj. Zavede vás do starých paláců čínských císařů, japonských čajových domků i na čajové plantáže, kde hbité ruce sběračů sklízejí lístky čajovníku. Dozvíte se, jaké jsou druhy čajů, jaký je rozdíl mezi zeleným a černým čajem, jak tento nápoj správně připravit a skladovat. Dočtete se o tom, jaký měl čaj podíl na americké válce za nezávislost, jak souvisel s opiovými válkami v Číně a také to, že  své latinské jméno čajovník dostal na počest Čecha Jiřího Kamela. Kniha přiblíží léčebné účinky čaje, nahlédnete do oblastí, ve kterých se čajovník pěstuje, dozvíte se o tom, jak byl čaj falšován a pašován. Na závěr jsou připojeny recepty na výrobu nápojů a jídel z čaje.“

Kvalitní čaj je jako nejlepší víno. Jeho cenění se rozvíjí v průběhu času a může přerůst až ve vášeň.

Pojďte dál. Zjistíme, jestli nám čaj a žemle pomohou udělat ze světa lepší místo.

Zajímavě o kávě, čaji a kakau

ŽÁČEK Zdeněk, Vydavatelství obchodu Praha 1962

O čaji či kávě jistě naleznete aktuálnější knihy a texty. Nicméně, jistě si v knize vyberete z velkého množství receptů na přípravu lahodných nápojů.

Zelený čaj – uzdravující požitek

LÜBECK Walter, Fontána Olomouc 2007


Zelený čaj – přírodní elixír proti stáří, balzám pro vaši pleť

Hsiang-Fan Hu, Zerbstová Marion, Ivo Železný 2002

„Mystici staré Číny byli vždy přesvědčeni o tom, že musí být možné překročit hranici, která je nám lidem přírodou stanovena. Až dosud však není z dějin lidstva znám žádný případ, že by se to někomu podařilo. Ani sami důvtipní staří Číňané vzdor dlouhému hledání takový elixír nesmrtelnosti neobjevili, přesto však svým neúnavným pátráním našli metody, které nám ještě dnes dovolují optimálně využít danou životní lhůtu.“ (str. 5)

Název knihy vypovídá vše. Zelený čaj autoři prezentují jako přírodní lék na vše. Čínský mistr čaje Hu Hsinang-Fan prozradí všechna tajemství léčivých účinků čaje, představí jeho nejlepší druhy z celého světa a rovněž vás poučí, jak rozeznávat dobrou a špatnou kvalitu. Zelený čaj rozvine celou svou léčebnou sílu pouze tehdy, pokud jej využíváte uvědoměle. Proto vás mistr čaje Hu uvede do tajnosti čínského čajového obřadu. V knize navíc naleznete recepty na jemné koktejly, delikátní zeleninové pokrmy i různá sladká pokušení.


Zelený čaj – elixír zdraví

TEUFL Cornelia, BETA Dobrovský, Metramedia 2000

Zelený čaj přináší uspokojení nejen čajovým milcům; jeho cenné složky mu propůjčují i mnohé léčivé schopnosti. V Japonsku a Číně je tradičně považován za pramen věčného mládí. V knize se dozvíte o historii zeleného čaje, jeho přípravě, o látkách které jsou v něm obsaženy, o jeho léčivých účincích od A do Z.

„Čaj připrav z vody načerpané z hlubin svého srdce, kde není možné dohlédnout na dno. Pak se čaj stane zážitkem.“ (japonský čajový Mistr Rikyu) (str. 82)

„Jsme jako ty čajové sáčky, naše opravdové silné stránky se rozvinou teprve tehdy, noříme-li se do horké vody.“ (Anonym)

„Chtěl byste čaj?“
„Ne, chtěl bych nějakou romanci. Přál bych si hudbu. Přál bych si lásku a krásu.“
„A žádný čaj? To je divné…“ (Woody Alan)


Zelený čaj – pohoda pro tělo i duši

Svojtka & Co. Praha 2003

„Se stoupajícím zájmem o zdraví také v západním světě mnozí lidé znovu objevují zelený čaj. Nefermentovaný zelený čaj je zdravým nápojem plnohodnotné chuti se staletou tradicí. Zelený čaj nabízí široký užitek pro naše zdraví, působí povzbudivě, navozuje pocit klidu a zároveň osvěžuje a je skutečným dobrodiním pro naše tělo i duši. Také v oblasti péče o krásu se zelený čaj velmi osvědčil. V knize najdete bohaté informace o výrobě nápojů z čaje i o obsažených látkách, o jejich prospěšnosti našemu zdraví, ale i o správném způsobu přípravy. Chutné recepty, postupy na výrobu vlastních prostředků péče o tělo. Objevte v zeleném čaji nové bohaté chutě a svojí „čajovou hodinkou“ vykonejte něco dobrého pro své tělo i duši.“

Hledáte něco?

Použijte okénko pro vyhledání:

Stále jste nenašli to co hledáte a mělo by to zde být? Tak nám napište.

Zpřízněné weby

Doporučujeme shlédnout: